Wat zijn de beste vullingen van kussens?
Iedereen heeft zijn favoriete slaaphouding: van snurkers op de rug tot snoozers op de buik, en elke hoek daartussenin. Omdat sommige van deze houdingen niet per se goed zijn voor je houding, is het belangrijk om het juiste kussen te kiezen om je te ondersteunen. Een goede nachtrust is essentieel voor een goede gezondheid en een goed kussen is essentieel voor een goede nachtrust. Daarom is het dus van groot belang om het juiste hoofdkussen aan te schaffen. Hierbij moet je onder meer letten op het formaat van het kussen, maar het is ook belangrijk om rekening te houden met de vulling. Het type kussenvulling en hoe stevig het is, kan namelijk een grote factor zijn in je slaap. We hieronder kijken naar de belangrijkste soorten vulling die we op de markt hebben gevonden. Er zijn dus nog meer opties, maar ze komen minder vaak voor dan de volgende typen!
Latexkussens
Latex is een hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar product gemaakt van het sap van een rubberboom. Latexkussens zijn duurzaam, gaan jaren mee voordat ze moeten worden vervangen, en ze hebben als bijkomend voordeel dat ze hypoallergeen zijn. Latex is er in verschillende vormen, profielen en dichtheden. Een ander pluspunt van een latexkussen is dat je het 5 tot 10 jaar kunt gebruiken, soms zelfs nog langer.
Kussens van katoen en wol
Katoenen en wollen kussens zijn zacht en kunnen bovenop een stevig kussen worden gelegd als er meer ondersteuning nodig is. Beide vezels zijn ademend, wat het risico op olie- of zweetvlekken minimaliseert. Katoen is bovendien hypoallergeen. Deze twee vullingen kunnen 3 tot 5 jaar gebruikt worden, als je ze op Smulderstextiel.be koopt dan kun je ze dus redelijk lang als hoofdkussen gebruiken.
Schuimkussens
Foam kan op maat worden gemaakt, blijft jarenlang in vorm en is hypoallergeen, dus een goede optie als je last hebt van allergieën of astma. “Traagschuim”-kussens, gemaakt van door NASA ontworpen visco-elastisch polyurethaan, vormen zich naar je lichaamsvorm en verlichten de druk op gevoelige gebieden, maar kunnen het moeilijk maken om te bewegen, dus zijn ze misschien niet de beste keuze voor een rusteloze slaper. Een schuimkussen is wel duurzaam, het heeft een levensduur van minstens 5 jaar namelijk.
Polyester kussens
Een polyester kussen van goede kwaliteit biedt comfort en ondersteuning, maar omdat ze snel klonten vormen, moet je ze vaker vervangen dan sommige andere soorten kussens. Ze worden gemakkelijk plat tot een lage, comfortabele vorm, dus ze zijn een goede keuze voor buikslapers. Als je de voordelen van polyester nog verder wilt ervaren dan is het een slim idee om dekbedovertrekken van dit materiaal aan te schaffen. Helaas is de levensduur van een polyester kussen niet lang, het kan vaak maar 6 maanden tot 2 jaar gebruikt worden.
Kussens van veren en dons
Deze kussens zijn meestal gemaakt van een combinatie van de twee materialen – hoe meer dons, hoe duurder. Een hoger percentage dons betekent een zachter kussen dat langer meegaat, en ze kunnen worden gevormd en gepluisd in je favoriete vorm. Aan de andere kant kunnen ze behoorlijk duur zijn en een potentieel allergeen zijn.